Padstow

Padstow

Több, mint egy kis brit tengerpari város

Valószínű, amikor évszázadokkal ezelőtt az ősi korni ember letelepedett a térségben, Padstow helyét nagy gonddal és előrelátással választotta meg. A városka a Camel folyó torkolatának nyugati oldalán, egy keskeny vízmosásban fekszik, így védett az errefelé uralkodó szelektől, a levegő pedig általában lágy és kellemes.

A domb oldalában sorakozó épületek látványa egyre sűrübbé válik, mígnem a kikötő körül összpontosulnak. Csónakokat ringató vizét hangulatos vendéglők, kávézók, éttermek, ajándék és kézműves boltok, üdülőházak, pékségek és bankok sora övezi.

A városkép kialakulásban nem volt semmi tervszerű. Így fejlődött ki az idők folyamán és egy építész sem tervezhette volna meg jobban Padstow épületeit, hogy ezt a hangulatot megteremtse. Mert mindez folyamatosan, az idők változásával egyidőben alakult és formálódott, mindig a helyiek igényeinek megfelelően, a helyi források és a környezet legcélszerűbb kihasználása mellett, hogy egy élhető és barátságos kikököi kisvárossá nőjje ki magát, mindig az emberek igényeit figyelembe véve.

A város legfőbb bája kétségtelenül a kikötő mely mágnesként vonzza ide a látogatókat. Az öbölben halász és szabadidős bárkák ringatóznak egymás mellett, a kikötő faláról rákokra horgászó gyerekek pedig csak tovább bővítik az idilli képet. Közben a kávézók és vendéglők teraszáról hangulatos kilátás nyílik minderre. Nemcsoda, hogy kedvenc üldögélő helye úgy a helyieknek, mint az ide látogató turistáknak. Történni pedig mindig történik valami érdekes.

Az idelátogatónak érdemes kis időt szánni a helytörténeti kiállításra is. A múzeum nem nagy, de számos helyi vonatkuzású történelmi leletet és kincset mutat be.

A tengermelléki városkában a vallási élet is lépést tart az idővel és templomai, egy metodista és katolikus templom, mindig szeretettel várják az áhitatra vágyó kedves utazót.

De Padstowban egyéb látni és tennivaló is akad, mint körbejárni a kikötőt.

  • Biciklitúra a híres Camel-ösvényen. A Padstow-t Wadebridge-el összekötö kicsivel több, mint 8 km-es bicikliút gyönyörű tájakon halad végig a folyó mentén és bármelyik korosztálynak ajánlott. Padstowban kerékpárkölcsönzők sokasága igyekszik a vállakozó kedvű turisták minden igényét kielégíteni a kellemes túrához.
  • Kipróbálhatják olyan világhírű mesterszakácsok ételeit, mint Rick Stein és Paul Ainsworth
  • Padstow Museum – többek között egy érdekes gyűjteménnyel rendelkezik mely nevezetes események felidézésével enged betekintést a városka elmúlt kétszáz év alatti történelmébe. Ugyanitt megismerkedhetnek a híres “Obby Oss” történetével.  Ez egy ősi rituálé, amelyet minden év Május 1-én a közönség számára is felelevenítenek a város utcáin és nagy hagyománynak örvend.
  • Komppal átruccanhatnak a szemközti Rock nevü falucskába, filmsztárok, hírességek és királyi méltóságok kedvelt nyaralóhelyére. Innen már csak egy kis séta a közeli Daymer Bay és Polzeath, két festői látvánnyal büszkélkedő tengerpart.
  • Motorcsónak túrára mehetnek, amely 15 oerc alatt kirepíti Önöket a nyílt tengerre, de horgászhatnak egy csendesebb, félreeső zugban is, ha pont arra szottyan kedvük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük