St Ives

St.Ives

St Ives  –  korni nyelven Porth Ia  –  jelentése Szent Ia öblöcskéje. Cornwalli Szent Ia egy ír származású hercegnő és evangelizátor volt, nevéhez legenda is fűződik. A St Ives városnevet legelőszőr az 1639-es királyi charta említi meg.

A településen valamikor a halászat jelentette az elsődleges megélhetési formát. A halászat hanyatlásával azonban a turizmus kezdett felfejlődni. Legelőszőr a The Guardian brit napilap tüntette ki 2007-ben, mint az ország legfestőibb szépségű tengerparti városát. Ezt követték a Coast Magazine és a TripAdvisor értékelései. Mindkettő,  2010 és 2011-ben is, Európa első tíz tengerparti üdülője közé rangsorolja.

Különleges földrajzi fekvése, éghajlata és természeti adottságai miatt St Ives a művészek közkedvelt alkotóhelye is. A művészeti hullám még az 1800-as évek közepén kezdődött JMW Turnerrel és Henry Mooreral.  Az első a romantika híres angol képviselője volt, aki festményeinek kifejező színvilága által vált híressé; a második leginkább fél-absztrakt monumentális bronz szobrairól ismert.  Azóta is a település mágnesként vonzza a világ legnevesebb festőit, szobrászait és keramikusait, akik előszeretettel jönnek és alkotnak ebben az elbűvölő kis városkában

Nem véletlen tehát, hogy a híres londoni Tate galéria – miután 1988-ban Liverpoolban megnyitotta első vidéki állandó kiállítótermét – 1993-ban St Ivest szemelte ki egy második ilyen vidéki galéria helyszínének. Itt főleg a modern, kortárs brit művészek alkotásait tekintheti meg a látogató.

St Ives leghíresebb strandja a Porthmeor, melynek arany színü homokján nyaranta családok ezrei töltik rendszeres szabadságukat.

Kikötőjéből rendszeres hajókirándulások indulnak, többek között például Seal Islandre (a Fókák szigetére), ahol közelről figyelhetünk meg egy népes fóka kolóniát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük