St Ives

St.Ives

St Ives  – mely korni nyelven Porth Ia és jelentése Szent Ia öblöcskéje. Cornwalli Szent Ia egy ír származású hercegnő és evangelizátor volt, nevéhez legenda is fűződik. A Királyi Charta 1639-ben említi előszőr a város, St Ives nevét.

Valamikor a halászat jelentette az elsődleges megélhetési formát. A halászat hanyatlásával azonban a turizmus kezdett felfejlődni és legelőszőr a Guardian brit napilap tüntette ki 2007-ben, mint az ország legjobb tengerparti városát. Ezt követte a Coast Magazine és a TripAdvisor, amelyek 2010 és 2011-ben is Európa első tíz tengerpartjai között emlegetik.

Különleges földrajzi fekvése, éghajlata és természeti adottságai miatt a művészek közkedvelt alkotóhelye. E hullám még az 1800-as évek közepén kezdődött JMW Turner-el és Henry Moore-al (az első a romantika híres angol képviselője volt, aki festményeinek kifejező színvilága miatt vált híressé; a második leginkább fél-absztrakt monumentális bronz szobrairól ismert) és azóta is a település mágnesként vonzza a világ legnevesebb festőit, szobrászait és keramikusait.

Nem véletlen tehát, hogy a híres londoni Tate Galéria, 1988-ban Liverpoolban megnyilt állandó galériája után, 1993-ban St Ives-ban nyitotta meg második vidéki kiállítótermét. Főleg a modern, jelenkori brit művészek alkotásait tekintheti itt meg a látogató.

Leghíresebb strandja Porthmeor melynek arany színü homokján nyaranta családok ezrei töltik rendszeres szabadságukat.

Kikötőjéből hajókirándulást tehetünk például Seal Island-re (Fókák szigete), ahol közelről figyelhetünk meg egy népes fóka kolóniát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük