Lanhydrock House and gardens

Lanhydrock

Minden kételyt kizárva, a Bodmin városának közelében elhelyezkedő Lanhydrock, a régió egyik legimpozánsabb és a turisták által is leglátogatottabb történelmi épülete.

A kastélyt még az 1640-es években kezdte el építeni akkori tulajdonosa Lord Richard Robartes vagyis I.Robartes lord. Gazdag ónkereskedő családból származott és azt mondják, tízezer fontért “vásárolt” és kapott nemesi címet I.Jakab angol királytól. Természetesen a nemesi címeket nem pénzért osztogatták, ezért elkelt az ügyben Buckingham hercegének a közvetítése, aki jó barátja volt a királynak és persze a Robartes családnak.

Innen indult tehát ennek a mesébe illő kastélynak a története és haladt számos viszontagságon keresztül az évszázadok során. Ma is látható formáját 1881 után nyerte el, amikor egy rettenetes tűzvész során a kastély nagy része leégett. A régi épületből csak az önmagában is figyelemre méltó főkapu épülete maradt meg és az északi szárnyon elhelyezkedő, körülbelül 35 méter hosszú, fényűző galéria.

A birtok 900 hektár részben erdős, részben parkosított terület. Egy gyönyörű séta és erdei barangolás lehetőségét kínálja minden ide látogatónak, akár rövidebb vagy hosszabb sétát választanának. Természetesen, aki szeretné, kerékpárral is bejárhatja a birtokot, amelyet a helyszínen lehet bérelni.

A kastélymúzeum belső része egy Edward korabeli nemesi ház életvitelét mutatja be. Ötvennél is több szoba, terem és helység várja a kedves látogatót, a maguk korabeli berendezéseivel, egészen a legutolsó részletekig. Betekinthetünk úgy az úri, mint a szolgáló személyzet lakóterébe és életviteli szokásaiba egyaránt.

A National Trust (Nemzeti Vagyonkezelő Alapítvány) gondozásában álló múzeum egész évben várja a látogatókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük