Looe félszemű fókája

Nelson, a félszemű fóka több, mint két évtizeden át volt rendszeres látógatója Looe kikötőjének.

A szemközti kis szigeten éldegélő kúpos fóka a város kikötőjét jelölte ki ebédlőnek, ezért rendszeresen átkirándult a városba, ahol a halászok hallal etették. Jelenléte annyira megszokottá vált, hogy Nelson valóságos turista látványossággá nőtte ki magát az idők során. Hogy miért volt félszemű arról nem szól a fáma, de nevét mindenképp ennek köszönheti, a híres Horatio Nelson admirális után, aki mint tudjuk szintén vak volt a fél szemére.

A város lakói annyira a szívükbe fogadták a fókát, hogy amikor 2003 körül feltehetően elpusztult és nem látták többé, gyűjtést indítottak, hogy szobrot állítsanak az emlékére. Huszonnégyezer angol font gyűlt össze a nagylelkű adományokból, melyhez még maga Károly herceg is – aki köztudottan a “Cornwall tartomány hercege” cím viselője is – hozzájárult. Suzie Marsh helyi szobrászművész pedig, adományként ingyen készítette el a szobrot a népszerű fókáról.

2008-ban meg is történt a felavatás annak rendje és módja szerint. A leleplezést maga Sir Robin Knox-Johnston végezte, aki arról híres, hogy ő volt az első hajós, aki egyedül és egyhuzamban hajózta körbe a földet 1968 és 1969 között. A ceremónia keretén belül a szobrot megáldották és tiszteletére a 849-es tengeri repülőszázad átrepült fölötte.

Looe kedvenc fókájának szobra a kikötővel szemközti Pennyland Rocks szikláin áll és ma már onnan figyeli az érkező és kifutó hajókat, no és persze a kíváncsi turistákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük