A strattoni óriás

Cornwallban se szeri, se száma az óriásokról szóló legendáknak. Üssünk fel bármilyen legendákat elbeszélő gyüjteményt és biztosan találunk benne sziklatömböket játszi könnyedséggel dobáló vagy távolságokat mérföldes léptekkel átszelő óriásokat. Akárcsak a magyar népmesékben.

Mindezen legendák között azonban, találunk egy igazi ilyen figurát is, akiről feljegyzések tanusítják, hogy valóban létezett.

Anthony Payne – avagy Durva Antal lenne talán a legmegfelelőbb fordítása a nevének – Stratton nevü helységben született, az Észak-Cornwall-i Bude városka közelében, 1612-ben. Feljegyezték róla, hogy férfikorára 223,5 cm magasra nőtt és valamivel több, mint 200 kg-t nyomott. Óriástermete ellenére is, jó észjárású és szelid ember hírében állt.

Polgári foglalkozását illetően, Sir Bevill Grenville helyi nemes szolgálatában állt mint testőr és az ő oldalán is harcolt az angol polgárháborúban, 1642 és 1651 között. Hűsége és bátorsága Károly király figyelmét sem kerülte el, aki elrendelte, hogy képmását megfessék az utókornak. Ez a festmény ma a Cornwalli Királyi Múzeumban látható, Truro-ban.

Számos történetet jegyeztek fel óriási méreteiről és rettenetes erejéről, mint például, hogyan vitte fel barátait fogadásból Stratton szikláira, egyiket az egyik, másikat a másik hóna alatt; vagy mennyi anyagra is volt szükség, amikor mellényt varratott magának. A fáma úgy tartja, hogy az elkészítéshez három egész szarvasnak a bőrére szükség volt.

De az össes történet közül a legmeghatóbb talán az, amit 1691-ben bekövetkezett haláláról jegyeztek fel.  Antal szép és tisztes kort ért meg és 79 éves korában halt meg. Nagy méretei miatt azonban az óriási koporsót, amibe helyezték, nem tudták otthonának emeleti szobályából levinni a lépcsőn, ezért lyukat kellett vágni a padlón és azon leengedni.  Onna pedig váltott koporsóvivőkkel tudták csak végső nyughelyére szállítani.

Vélemény, hozzászólás?