Padstow

Padstow

Több, mint egy kis tengerpari város

Valószínű, hogy amikor évszázadokkal ezelőtt, az ősi korni ember letelepedett ebben a térségben, Padstow helyét nagy gonddal és előrelátással választotta ki. A városka a Camel folyó torkolatának nyugati oldalán, egy keskeny vízmosásban fekszik, így védett az errefelé uralkodó szelektől, a levegő pedig általában egész évben lágy és kellemes.

A domb oldalából lefelé kígyózó épületek, ahogy haladunk, egyre tömötebbé válnak, mígnem a kikötő körül összpontosulnak. A kikötő csónakokat ringató vizét hangulatos vendéglők, kávézók, éttermek, ajándék és kézműves boltok, üdülőházak, pékségek, könyvesboltok, bankfiókok sora övezi.

A városkép kialakulásban nem volt semmi tervszerű. Így fejlődött ki az idők folyamán és egy építész sem tervezhette volna meg jobban Padstow épületeit, hogy ezt a hangulatot megteremtse. Mert mindez folyamatosan, az idők változásával egyidőben alakult és formálódott, mindig a helyiek igényeinek megfelelően, a helyi források és a környezet legcélszerűbb kihasználása mellett, hogy egy élhető és barátságos kikötői városkává nője ki magát, csakis az emberek igényeit tartva szem előtt.

A város legfőbb bája kétségtelenül a kikötő, mely szinte mágnesként vonzza a látogatókat. Az öbölben halász és szabadidős bárkák ringatóznak egymás mellett, a kikötő faláról rákokra horgászó gyerekek pedig csak tovább bővítik az idilli képet. Közben a kávézók és vendéglők teraszáról hangulatos kilátás nyílik minden lent zajló tevékenységre. Nem csoda, hogy kedvenc üldögélő helye ez úgy a helyieknek, mint az ide látogató turistáknak. Történni pedig mindig történik valami érdekes!

Érdemes az idelátogatónak egy kis időt szánni a helytörténeti kiállításra is. A múzeum nem nagy, de számos helyi vonatkozású történelmi leletet és kincset mutat be.

A tengermelléki városkában a vallási élet is lépést tart az idővel és Padstow templomai – egy metodista és egy katolikus templom – mindig szeretettel várják az áhitatra vágyó kedves utazót.

Természetesen Padstowban egyéb látni és tennivaló is akad, mint körbejárni a kikötőt.

  • Biciklitúra a híres Camel-ösvényen. A Padstow-t Wadebridge-el összekötö kicsivel több, mint 8 km-es bicikliút gyönyörű tájakon halad végig a folyó mentén és bármelyik korosztálynak ajánlott. Padstowban kerékpárkölcsönzők sokasága igyekszik a vállalkozó kedvű turisták minden igényét kielégíteni ehhez a cseppet sem megerőltető túrához.
  • Kipróbálhatják olyan világhírű mesterszakácsok ételeit, mint Rick Stein és Paul Ainsworth Michelin-csillagos éttermét.
  • A Padstow Museum – többek között egy olyan érdekes gyűjteménnyel rendelkezik, mely nevezetes események felidézésével enged betekintést a városka elmúlt kétszáz év történelmébe. Ugyanitt megismerkedhetnek a híres „Obby Oss” történetével.  Ez egy ősi, még a kelta időkből fentmaradt rituálé, amelyet minden év május 1-jén a közönség számára is felelevenítenek a városka utcáin és nagy népszerűségnek örvend.
  • Komppal átruccanhatnak a szemközti Rock nevü falucskába, filmsztárok, hírességek és királyi méltóságok kedvelt nyaralóhelyére. Innen már csak egy kis séta a közeli Daymer Bay és Polzeath – két festői látvánnyal büszkélkedő tengerpart.
  • Motorcsónak túrára mehetnek, amely 15 perc alatt kirepíti önöket a nyílt tengerre, de horgászhatnak egy csendesebb, félreeső zugban is, ha pont arra szottyan kedvük.

Vélemény, hozzászólás?