Port Eliot Festival

2019-ben, július 25 és 28 között kerül megrendezésre a PORT ELIOT FESTIVAL.

Miről is szól ez a fesztivál?

Alapjában véve a művészetről – egy kicsit másként. A résztvevők zömében zenészek, írók, komikusok, előadók, gondolkodók, kézmüvesek, lázadók vagy csak egyszerűen firkászok a világ minden tájáról, bárki, aki valamilyen művészi elhivatottságot érez magában. Egy igazi „free-range” rendezvény ez, az ország egyik legszebb szegletében, a St.Germans városka mellett elterülő Eliot birtokon.

A birtok a Rame félsziget dél-keleti részén található és több, mint ezer éve van a család birtokában, melynek jelenlegi feje gróf Albert Eliot, St.Germans tizenegyedik grófja a sorban. A keret, a szereplők és a páratlan helyszín tehát adott.

Színpadok, sátrak, műhelyek és erdei tisztások. Ezekről a mesés helyszínekről olyan kurrátorok gondoskodnak, mint az egykori The Idler Academy szellemiségében nevelkedett alkotók. A név talán megtévesztő – A henyélők akadémiája. Valójában egy olyan mozgalomról van szó, melyet 2010-ben hozott létre Tom Hodgkinson és Victoria Hull és alapötlete az életen át tartó tanulás és önművelés volt, olyan tárgyakban, melyek ugyan érdekesek és hasznosak, de a mai oktatás mellőzi őket. A mozgalom ezzel egyidőben egy londoni könyvesbolt megnyitásában is testet öltött és William Cobbett, aki többek között a szegény rétegek felemelkedéséért és műveléséért is síkra szálló költő, újságíró és politikus volt, egyik mondását tűzte ki jelmondatának, miszerint „a boldogság alapja a szakértelem”. (A könyvesbolt maga 2016-ban bezárt.)

2018-ban a költészet színpadának kurrátorai például Luke Wright és Rosy Carrick voltak, mindketten közismert személyiségek az angol művészvilágban és médiában. Az ő szerepvállalásuk is garantálta Port Eliot rangját a legjelentősebb fesztiválok között Nagybritanniában. És ha mindez nem lenne elég, olyan előadókat is láthattunk mint az Ace of Clubs (Klubbok Ásza) amely blues, soul, rock and roll stílusokkal robbantott. Alkalomadtán pedig operával is. A Park látja vendégül a fesztivál komédia színpadát, valamint a legnagyobb zenekarokat.

Nem mehettünk el említés nélkül a River and Lark’s Haven mellett sem, mely masszázsaival, relaxációival, gyógyító energiáival a wellness és békesség kis szigetét varázsolta a fesztiváli forgatag egyik csendesebb zugába.

Honnan indult?

Port Eliot Festival-t az egykori legendás Elephant Fayre fesztivál utódjaként tartják számon. Valamikor a nyolcvanas években egy kis rendezvény kinőtte eredeti helyszínét Polgoothból, egy kis cornwalli faluból, mely egykoron a bányászatból élt. A rendezők gondoltak egyet és megkeresték a közelben lévő Eliot birtokot azzal a kéréssel, hogy tarthatnák-e eljövendő rendezvényeiket a birtok területén. A gróf irodája nyitott volt a kérésre, megállapodtak egy árban és az elkövetkező években a 2400 hektárnyi erdős, parkos terület adott otthont a rendezvénynek.

1981-ben még csak 1500 látogatója volt és főleg zenei, színházi és különböző látvány művészetek szerepeltek a programban. Az ezt követő években a fesztivál egyre több résztvevőt vonzott. 1986-ban már 30000-en vettek részt a hagyományosan négynapos rendezvényen és olyan együttesek léptek fel benne, mint a The Cure, The Fall vagy a Siouxsie And The Banshees.

Sajnos több kellemetlen esemény is történt. Például leégett a park legöregebb fája, kifosztották a helyi orvosi rendelőt és több árus bódéját kirabolták. Ennek következtében az akkori gróf úgy döntött nem ad többet helyet a fesztiválnak, így az 1986-ban került utoljára megrendezésre.

fitnessz klub

2003-ban új formában és főleg a művészet köré szerveződve indult el a Port Eliot fesztivál a régi helyszínen. Ekkor összesen csak 17 fizető vendége volt a rendezvénynek és legalább háromszor annyi előadó, művész és személyzet. Ám a híre hamar terjedt a fiatal írók körében, hogy végre itt egy rendezvény ahol azt csinálhatnak, amit akarnak. A többi meg, ahogy mondani szokták, már történelem.

 

Mitől egyedi a Port Eliot Festival?

Elsősorban a helyszín miatt, mivel közvetlenül a kastélyban és környezetében zajlik. Talán hihetetlenül hangzik, de a ház több mint ezer éve lakott és úgy tartják a Királyság legrégebbi folyamatosan lakott épülete. Éltek benne Augustus császár korabeli szerzetesek, túlélte az elkobzást, amit I.Károly elhíresült törvénykezése hajtott végre, maga Napoleon pedig Anglia legszebb részének nevezte. A nagyterem mind a négy falat befedő freskója, délnyugat Anglia egyik legünnepeltebb huszadik századi festőművészének, Robert Lenkiewicz-nek a remekműve. De találunk itt Reynolds és Van Dyck festményeket is.

A rendezvény alatt a kastély egésze bejárható, nincsennek tilos zónák, mint ahogy nincsennek szembeötlő szponzor reklámok sem. Olyan, mintha a hely a sajátunk lenne egy hétvégére.

Port Eliotban kempingezni valóban maradandó élményt nyújt majd, természetesen a szó jó értelmében. Hozhatunk saját sátrat magunkkal, de választhatunk a helyszínen bérelhető számos kemping megoldás közül is, mint például az ötvenes évek klasszikus, ezüstszínü amerikai lakókocsiját, indián tipi sátort, luxus jurtát vagy éppenséggel egy színesen pompázó, hajlított fedelü, régi vándorcirkusz szekereit idéző lakókocsit. Amiben még feltétlen részünk lesz, az a birtok lábunk előtt gördülő legelői, az ősi fákkal teli erdők, egy lélegzetellálító folyótorkolat, rododendron berkek, rejtett labirintusok és gyönyörű angolkertek.

Mindezek ismeretében ki ne szeretne pár napig ilyen környezetben kikapcsolódni?

Jegyrendelés és bővebb információ: porteliotfestival.com
Helyszín: Port Eliot Estate, St Germans, Saltash, Cornwall, PL12 5ND

Vélemény, hozzászólás?