Jamaica Inn

Egy történelmi gyöngyszem Cornwallból

Cornwall festményeket megihlető tája között fekszik többek között egy másik, a régió gazdag történelmének és magával ragadó történeteinek figyelemre méltó bizonyítéka, a Jamaica Inn. Ez a Bodmin Moor közelében található történelmi fogadó évszázadokon átívelő örökséget rejt a falai között, amely bájával, titokzatosságával és Cornwall tengerész múltjához fűződő kapcsolatával ragadja magával az ide látogatókat.

Eredetileg a 18. században kocsmának épült. Majd hamarosan az utazók fontos állomásává és a pihenésre vágyó fáradt lelkek menedékévé vált. A zord mocsarak közé ékelődő Jamaica Inn elsősorban távoli fekvése miatt jelentett fontos menedéket a Cornwall alattomos terepén átutazóknak. Úgy tartják a fogadó neve a Cornwall és Nyugat-India közötti kereskedelmi útvonalak kapcsolatára utal és legendákba illő kalózok és csempészek kalandos történeteinek felidézője.

A Jamaica Inn történetének egyik leghíresebb fejezetét a 18. és 19. században Cornwall partjainál virágzó csempészkereskedelemhez fűződő kapcsolata jelentette. A fogadó elszigetelt fekvése miatt a csempészek számára ideális helyszín volt a csempészáruk tárolására és illegális tevékenységeik megtervezésére. A fogadó pincéiről, titkos folyosóiról és rejtett szobáiról úgy hírlett, hogy csempészeknek és zsákmányainak adtak otthont, ami intrikát és rejtélyt kölcsönöz a létesítménynek.

Ebben az időben a fogadó híre széles körben ismertté vált és ez ihlette Daphne du Maurier 1936-ban megjelent „Jamaica Inn” című regényét. Du Maurier, akit megragadtak a fogadóhoz köthető, csempészekről szóló történetek, egy lebilincselő kalandos és izgalmas regényt írt, amelynek hátterét Cornwall vadregényes tája szolgáltatja. Regénye tovább szilárdította a fogadó helyét az irodalomtörténetben és világszerte megmozgatta az olvasók fantáziáját.

A Jamaica Inn ma is szívesen látja a vendégeket és ők jönnek is a világ minden sarkából. Fogadja őket a történelem, a vendégszeretet és a lélegzetelállító táj egyedülálló egyvelege. A vastag kőfalak, a szabadon álló gerendák, pattogó tüzű kandalló, mind olyan érzést keltenek, mintha visszalépnénk az időben és arra bíztatják a látogatókat, hogy merüljenek el a fogadó mesés múltjában. A helyszíni múzeumban a csempészkorszakból származó tárgyak, képek és dokumentumok láthatók, amelyek lenyűgöző bepillantást engednek Cornwall kevésbé törvénytisztelő múltjába.

A fogadó környéke is ugyanilyen csábító: a Bodmin Moor, Cornwall hires lápja, a láthatáron húzódik, hívogatja a természet szerelmeseit és a kalandvágyó turistákat. A láp gyakran ködbe burkolózó, zord szépsége olyan túlvilági hangulatot teremt, amely az ösvényein barangolók emlékezetében örökre megmarad. Ha szállásunk a fogadóban van, innen könnyen felfedezhetjük a közeli tengerparti falvakat, a festői kikötőket és a homokos tengerpartokat, amelyek Cornwall lenyűgöző partvonalát szegélyezik mindenhol.

Összefoglalva, a cornwalli Jamaica Inn a régió történelmének és olykor fondorlatos múltjának lenyűgöző bizonyítéka. Ez a történelmi épület, kezdve a gyökereitől, a kocsma-fogadón át, a csempészettel való hírhedt kapcsolatáig, manapság Cornwall kulturális örökségének egyik sokat méltatott ikonja. Időtlen bájával, gazdag örökségével és lélegzetelállító környezetével a Jamaica Inn továbbra is elvarázsolja a látogatókat, kalandos és rejtélyes történeteket sző képzeletünkben, biztosítva ezzel, hogy még sokáig kedvelt uticélja legyen a mai kor utazójának is.

Vélemény, hozzászólás?